W przypadku bez-chlorowej metody uzdatniania wody przeznaczonej do celów konsumpcyjnych możemy uzdatniać źródło wody, przeprowadzać ciągłą dezynfekcję wody pitnej oraz dezynfekować wodę przechowywaną w zbiornikach.
Stosując tą metodę możemy być pewni, że nie zostanie zmieniony smak wody, jak to często bywa przy dezynfekcji środkami opartymi na chlorze.
Uzdatnianie źródła wody
Nieuzdatnione źródło wody (z jeziora lub rzeki) jest najpierw filtrowane i dozuje się odpowiednią ilość środa dezynfekcyjnego, który utlenia substancje organiczne. Metoda ta jest niezawodna, nawet w przypadku gdy inne metody nie przynoszą satysfakcjonujących wyników.
Ciągłe uzdatnianie wody pitnej
Do oczyszczonej wody za pomocą urządzenia mieszającego dodaje się pewną ilość środka dezynfekcyjnego.
Dezynfekcja wody przechowywanej
Przy użyciu systemu dozującego do wody pitnej magazynowanej w zbiornikach jest dozowana pewna ilość środka dezynfekującego. W szczelnie zamkniętym pojemniku woda tak dezynfekowana może być przechowywana nawet do roku czasu bez obawy, że w tym czasie rozwiną się jakiekolwiek drobnoustroje.